PEMBUNUHAN ZAYN RAYYAN : IBU BAPA MENUNTUT PERBICARAAN ATAS TUDUHAN PENGABAIAN KANAK-KANAK

Keadaan di mahkamah – Sumber The Star

PETALING JAYA: Ibu bapa kanak-kanak autisme Zayn Rayyan Abdul Matiin, yang ditemui mati berhampiran sebatang sungai tahun lepas, telah didakwa di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan cuai kanak-kanak.

Zaim Ikhwan Zahari dan Ismanira Abdul Manaf, kedua-duanya 29, mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Dr Syahliza Warnoh di sini pada Khamis 13 Jun 2024.

Mengikut kertas pertuduhan, pasangan itu didakwa bersama, sebagai orang yang menjaga Zayn Rayyan, telah mengabaikannya dengan cara yang mungkin menyebabkan kecederaan fizikal ke atas mangsa.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sekitar Jalan PJU, Damansara Damai, dekat sini, antara 12 tengah hari pada 5 Disember 2023 dan 9.55 malam pada 6 Disember 2023 lepas.

Pasangan itu didakwa mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan, dan boleh didenda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga 20 tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan .

Mereka berkata mereka memahami pertuduhan itu dan mengaku tidak bersalah.

Sejurus sebelum pertuduhan dibacakan, jurubahasa bertanya kepada Zaim Ikhwan dan Ismanira sama ada mereka sihat, yang mana Zaim Ikhwan berkata dia berada di bawah cuaca.

Ismanira berkata dia tidak sihat dan muntah.

Pada 5 Dis 2023, Zayn Rayyan yang berusia enam tahun dilaporkan hilang di Damansara Damai. Mayatnya ditemui berhampiran sungai kira-kira 200m dari rumahnya di Perumahan Pangsapuri Idaman pada hari berikutnya.

Bedah siasat mendedahkan kecederaan di leher dan badannya, membawa kepada kesimpulan bahawa dia telah dibunuh.

Pada Isnin 10 Jun 2024, ibu Zayn Rayyan dibawa ke rumahnya di Perumahan Pangsapuri Idaman di Damansara Damai untuk melakonkan semula kejadian sebelum kehilangan budak itu.

Sebelum ini, Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, penggubalan semula itu adalah salah satu prosedur yang perlu bagi melengkapkan siasatan sebelum kes itu dikemukakan kepada Timbalan Prosedur Awam untuk tindakan lanjut.

Sumber : The Star – Breaking Zayn Rayyan’s murder : Parents claim trial to child neglect charge

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×